Ветрогенератори

Ветрогенератори или ветроелектране, су врста електрана које користе енергију ветра, за производњу електричне енергије. Ветрогенератори се састоје из носеће конструкције у облику стуба, ветротурбине, генератора електричне енергије, дела који регулише брзину обртања генератора и излазни напон ветрогенератора и прикључка на неки систем за акумулисање енергије или на електричну мрежу

Основни елементи ветрогенератора су:

 • Ротор: Он прикупља енергију ветра и претвара је у ротирајућу механичку енергију. Чак и при веома малим брзинама ветра, његов дизајн је критичан за окретање. Из претходне тачке се види да је дизајн сечива кључа за осигурање ротације ротора.

Постоји неколико подела ветрогенератора у зависности од каректеристика ротора:

Према аеродинамичком ефекту:

 • Ротори са отпорним дјеловањем
 • Ротори са узгонским дјеловањем

Према положају вратила, односно оси ротације:

 • Ротори са хоризонталном осовином
 • Ротори са вертикалном осовином

Према брзини обртања:

 • Ротори са промјењивом брзином обртања
 • Ротори са константном брзином обртања
 • Спојница или систем за подршку турбине: служи за прилагођавање ротационог кретања лопатице ротационом кретању ротора генератора на који је спојен.
 • Мултипликатор или мењач: овај елемент регулише брзину обртања ротора. То се постиже механизмом сличним мењачу у аутомобилском мотору, који користи скуп више зупчаника за ротирање покретног дела генератора брзином погодном за производњу електричне енергије. Садржи и кочницу за заустављање ротације ротора када је ветар веома јак (више од 80-90 km/h), што може оштетити било коју компоненту генератора.
 • Генератор: То је склоп који чине ротор и статор а чија је улога да генерише електричну енергију, која се преко каблова инсталираних у торњу преноси до подстанице, а затим се одводи у електричну мрежу. Снага генератора варира између 5 KW за средњу турбину и 5 МV за највећу турбину (већ постоје турбине од 10 МV)

Оријентациони мотор: Омогућава ротирање компоненти ради постављања гондоле у ​​правцу оптималне снаге ветра. Свака ветротурбина има сензор који детектује правац најјачег ветра. Аеродинамична структура иза лопатице (названа гондола) садржи механику за окретање стављајући лопатице у савршену позицију за најјачи ветар. 

 

 • Носач – структурни ослонац генератора. Што је већа снага турбине, већа је дужина лопатица и, према томе, већа је висина на којој се мора поставити гондола. Ово додаје додатну сложеност дизајну торња, који мора издржати тежину агрегата. Лопатица такође мора имати велику чврстину како би издржала јаке ветрове без ломљења.
 • Весла и анемометри: уређаји смештени на задњој страни гондола који садрже генераторе; одређују правац и мере брзину ветра и делују на лопатице да их коче када брзина ветра пређе праг. Изнад овог прага постоји структурни ризик за турбину.

Мале турбине на ветар које се користе у стамбеним инсталацијама обично се крећу у величини од 400 W до 20 kW, у зависности од количине електричне енергије коју желите да генеришете.

Типично домаћинство користи око 10 киловат-сати електричне енергије годишње. У зависности од просечне брзине ветра у нашој области, потребна би нам била ветротурбина снаге у од 5-15 киловата како би значајно смањили потрошњу електричне енергије. Ветротурбина од 1,5 киловата ће задовољити потребе куће која захтева 300 киловат-сати месечно на локацији са просечном годишњом брзином ветра од 6,3 метара у секунди.

Висина торња ветротурбине такође утиче на то колико електричне енергије ће турбина произвести.

Инсталирањем ветроелектрана, можемо смањити своје трошкове енергије и постати енергетски одрживо друштво. Индустрија енергије ветра је одговорна за отварање великог броја нових радних места широм света, посебно у земљама у развоју. Како се инвестиције у ветропаркове повећавају, број људи запослених у индустрији ветра ће расти.