Угљенични отисак

Шта је угљенични отисак?

Сви имамо угљенични отисак – то је мера колико наше дневне активности производе односно емитују угљеника у наше окружење. Ово можете лако израчунати и постоји много начина да то смањите.

Главни фактори који доприносе великом угљенични отиску су дневна путовања превозним средствима која користе фосилна горива, како се понашамо са отпадом, које изворе енергије користимо за грејање у кућама и на који начин трошимо електричну енергију код куће. И данас у Србији велики број домаћинстава за грејање и догревање својих кућа користи фосилна горива, дрво и електричну енергију.


Шта је начин живота са ниском емисијом угљеника-мали угљенични отисак?

Начин живота који подразумева што мању употребу фосилних горива било да је реч о транспорту или кућном комфору , редовно рециклирати отпад и примењивати мере енергетске ефикасности значи живети са малим угљеничним отиском односно ниским садржајем угљеника. Ово значи да не додајемо односно минимизујемо количину СО 2 која улази у атмосферу. Један од најбољих начина да будете нискоугљенични је да будете енергетски ефикасни, а животне навике рециклаже осигуравају да ваш отисак угљеника буде низак. 


Енергетски ефикасан живот

Услед раста цене и смањења располаживости фосилних горива јасно је да данас енергетски ефикасно понашање не представља само одговорно понашање и ствар избора него постаје имератив. Енергетска ефикасност не подразумева само процедуре-поступке  и материјале при изградњи и реконструкцији објеката већ и начин на који располажемо енергијом тј начин на који је трошимо.Можете помоћи животној средини користећи мање енергије у свом дому. То можете учинити тако што ћете смањити количину енергије коју користите код куће, кроз набавку енергетски ефикасних система за грејање,изолацију спољашњих зидова објекта, изолацију крова,изолацију подова, набаку енергетски ефикасног осветљења(LED), електричних уређаја класе А и више. Поред већег комфора применом мера енергетске ефикасности смањиће се и ваши месечни рачуни.


Рециклажа

Један од начина да смањите негативни утицај на животну средину је и рециклажа отпада. Један од начина је да кад год сте у могућности користити поново картонску, пластичну и дрвену амбалжу. То значи да не купујете предмете за једнократну употребу и не купујете предмете стално изнова као што су пластичне кесе, флаше или чаше. Поново их користите у свом дому где год можете и пазите шта стављате у канту. За производњу амбалже се врло често троши много више енергије него што је то потребно за производњу производа који се пакује у ту исту амбалажу и из тог разлога је потребно одговорно руковати са отпадом.

Три друга начина да смањите количину отпада:

  • Смањите потрошњу : купујте само ствари које су вам заиста потребне и донирајте оно што вам више не треба 
  • Рециклирајте : увек рециклирајте оно што можете у свом домаћинству
  • Компостирајте : створите систем компоста у својој башти за отпад од хране

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *