Које су разлике између соларних колектора и соларних панела?

Разлике између соларних колектора и соларних панела  између њих могу се пратити на основу следећа два фактора:

Користан рад

Соларни панел се састоји од фотонапонских ћелија. Соларни панели се могу инсталирати за употребу у великим фотонапонским системима тако да се електрична енергија може производити и испоручивати за кућну и комерцијалну употребу. Место на коме се користи произведена енергија користи може бити удаљено стотинама или хиљадама километара

С друге стране, колектор соларне енергије сакупља топлоту тако што је апсорбује директно од сунчеве светлости. Колектор врши претварање сунчеве светлости у употребљиве облике енергије. У случају када се сунчева енергија користи за загревање воде или загревање просторија место на коме се ова енергија „троши“ не може бити превише удаљено од колектора услед топлотних губитака.  

Ефикасност

Ефикасност соларних панела може да се креће између 11-19 (чак и 22) процената у зависности од модула. Ефикасност соларних панела мери се у процентима успешно конвертованог сунчевог зрачења које долази до соларног панела у електричну енергију. Физички мањи соларни панел који даје исту излазну снагу као соларни панел који је физички већи, је ефикаснији. Ефиканост соларних панела такође зависи оријентације соларних панела, температуре, као и то да ли се соларни панел налази у сенци,од нагиба панела,од нагиба крова, оријентације панела, подручја без сенке и још много тога. 

С друге стране, ефикасност соларних колектора се мери на око 75 одсто, односно када течност коју покушавате да загрејете достигне 100°Ц. Обично је ефикасност однос просечног излаза топлоте из колектора соларне енергије подељен брзином којом сунчева светлост удара о површину.Тачна цифра зависи од топлотне ефикасности колектора. 

Ефикасност соларних колектора зависи од: површине соларног колектора, укупне количине сунчевог зрачења која долази до колектора, позиције и оријентације соларног колектора. Осим ових фактора, постоје и други фактори који утичу на ефикасност колектора соларне енергије: одбијање топлоте, фактор конверзије и губитак топлоте путем конвекције и проводљивости.

Соларни колектори имају већу ефикасност (искоришћеност сунчевог зрачења) од соларних панела.

Предности и недостаци

Кључне предности соларних панела су:

– Ниски трошкови одржавања

– Лака уградња

– Енергетска независност

– Нема буке и покретних делова.

Кључне предности соларних колектора су:

– Погодни за рад на високим температурама

– Висока ефикасност.

Недостаци соларних панела и колектора су:

– Велика вредност почетне инвестиције

– Поправка поквареног соларног панела/колектора је скупа

– Не производи електричну/топлотну енергију током ноћи.

Недостаци соларних колектора су:

– Уколико се користе за производњу електричне енергије, неопходна је уградња система за „праћење“ Сунца.