Врсте соларних колектора

1. Колектори са равним плочама

Колектори са равним плочама су најједноставнији и најчешћи типови соларних колектора које виђате на крововима кућа. То су у основи металне кутије са тамно обојеном апсорберском плочом и са провидним стакленим поклопцем на врху. 

Такве плоче се углавном производе од метала, као што су бакар или алуминијум, који је добар проводник. 

За бољу апсорпцију и задржавање топлоте, ове апсорберске плоче се понекад фарбају посебним премазима осим уобичајене црне боје.

Њихови основни делови су:

 • Материјал за застакљивање- овај материјал је провидан и сунчево зрачење се спушта кроз овај материјал како би дошло до апсорбујуће плоче. 
 • Абсорбер – плоча која се загрева – Целокупна сврха стварања и циркулације те генерисане топлоте између плоче апсорбера и поклопца стакла је да подигне температуру воде или ваздуха који струји између плоче и поклопца.
 • Изолациони материјал -да би се смањили губици топлоте на другим деловима соларног колектора, дно и бочне стране уређаја су покривени изолацијом.

 

2.Вакумски цевни колектори

Када говоримо о соларним колекторима са вакумским цевима, открићете да уместо једне, постоји цео сет вакумских цеви потребних за подизање температуре воде загревањем. 

Такве цеви користе вакум да „заробе“ енергију сунца. Осим тога главни задатак ових цеви је смањење губитка топлоте. 

Основни елементи ових колектора су:

 • Метална цев игра улогу апсорберске плоче.
 • Плоча апсорбера је директно спојена са грејном цеви.
 • Течност – флуид који треба загрејати тече унутар цеви за грејање.  

Цеви за грејање спроводи течност-флуид  (топлоту) до размељивача како би могла да подигне температуру потрошне воде. 

Природно, у цеви за грејање постоје два краја.Један крај се отвара са стране плоче апсорбера. То је место где се ствара топлота. Дакле, ова тачка је позната као топли крај.Други крај се отвара на страни хладне воде која треба да се загреје. Овај крај је природно познат као хладни крај.При одређеном притиску, произведена топлота почиње да тече ка хладном крају и тако се загрева хладна вода. 

3.Линијски фокусни колектори

Линијски фокусни колектори су соларни колектори користе исти принцип за загревање воде или ваздуха као и други колектори: прикупљају топлоту на апсорберској плочи и затим је преносе на воду која се загрева. 

Колектор овде је прилично ефикасан рефлектујући материјал у облику параболе. 

Линијски фокусни колектори су изузетно моћни типови соларних колектора. Због тога се користе за производњу паре за велике соларне термоелектране, а не за домаће потребе.

У центру овог корита налази се цев која функционише као носач воде. Сунчева светлост прикупљена рефлектујућим материјалом фокусира се на ову централну цев што доводи до загревања воде. 

Приметно је да корита продуктивно производе топлотну енергију из сунчеве светлости, посебно осовинска корита, која прате сунце током целог дана ради оптималног задржавања сунчеве светлости.

4.Колектори са параболичним огледалима

Колектори са параболичним огледалима су такође велики уређаји параболичног облика који су направљени од материјала са високом рефлексијом. 

Ови типови соларних колектора поново следе исти концепт као и други колектори: они директно фокусирају сву прикупљену сунчеву енергију на једну тачку која је обично плоча апсорбера.

 Генерисана топлота је толико велика да се користи за рад Стирлингових мотора. 

Ове параболичне посуде могу радити као независне инсталације. За ефикасно сакупљање, они стално прате положај сунца. Могу се врло добро користити у тандему са концентрисаним ПВ модулима. 

Које су предности и мане соларних колектора?

Предности: 

 • Помаже у смањењу рачуна за струју.
 • Минимизира ваш карбонски отисак.
 • Соларним колекторима нису потребна никаква горива за рад.

Против: 

 • Висока цена инвестиције.
 • Соларна термоелектрана захтева велику количину воде, што може бити проблем у подручјима са несташицом воде.
 • Честе су иновације у индустрији соларне енергије, тако да технологија може врло брзо да застари.

Закључак

Соларни колектори су уређаји за размену топлоте који задржавају сунчеву светлост за различите примене грејања. На тржишту су доступни различити типови соларних колектора, од најједноставнијих до компликованих конструкција. 

На основу главних фактора утицаја као што су потребна снага и предвиђене примене, можете лако изабрати један од ових доступних типова соларних колектора који су идеални за ваше потребе.